Droneolympialaisten voitto Holtansähkö Oy:lle.

07.09.2019

Maailman ensimmäiset droneolympialaiset kilpailtiin 2-5.9.2019 suomessa ja omasta sarjastaan voittajana selvisi Jarkko Hölttä Holtansähkö Oy:stä.

Järjestelyistä vastasi Ultrahack, joka on jo järjestänyt vuonna 2017 Lapissa maailman ensimmäisen drooneja arktisella alueella hyödyntäneen innovaatiokilpailun Aurora Arctic Drone Hackathonin.
Kilpailuun saapui noin 50 joukkuetta ympäri maailman ottamaan toisistaan mittaa erilaisissa vaativissa haasteissa, joista osa painottui dronejen avulla suoritettavien tehtävien ratkaisuun ja osa ohjelmistokehitykseen.
Droneteollisuus kasvaa huikeaa vauhtia ja drooneja hyödynnetään jo monella eri teollisuuden alalla.


– Ultrahackin Mikko Järvilehto (2019): uusimpien markkinatutkimusten mukaan globaalien droonipalvelumarkkinoiden arvioidaan vähintään kymmenkertaistuvan seuraavan viiden vuoden aikana nykyisestä noin neljästä miljardista eurosta. Droonit ovat mullistamassa niin kaupan, logistiikan, maa- ja metsätalouden kuin tutkimukseen ja turvallisuuteen liittyvien alojen toimintaa. Uskomme tällaisen kilpailun toimivan loistavana välineenä uusien ratkaisujen kehittämisessä ja ennakkoluuloton suomalainen innovaatioekosysteemi tarjoaa sille mainiot puitteet.

 

BUILDING CARE TEHTÄVÄ

KUVA_5.JPG

Holtansähkö Oy:n Toimitusjohtaja Jarkko Hölttä osallistui Espoon kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Building care tehtävään jossa kartoitettiin rakennusten kunnossapitotarvetta droonien avulla.
Tehtävä oli haasteellinen muun muassa kuvauskohteena olleen Tapiolan koulun katon korkoerojen ja tehtävän minimaalisen aikarajan vuoksi.
Tehtävään annettu aikaraja oli 40min, jonka puitteissa tehtävästä tuli suoriutua kuvauksineen, analysointeineen ja raportteineen turvallisuudesta puhumattakaan.
Building care tehtävästä voittajana selvisi HOLTANSÄHKÖ OY:N JARKKO HÖLTTÄ.


- Aikatauluongelmien ja erittäin paljon aikaa vieneen treenijakson vuoksi yöunet jäi moneen kertaan muutamiin tunteihin. Loppu hyvin kaikki hyvin ja voittajana selvittiin omasta sarjasta!!! Nyt voin hetken vetää henkeä ja sen jälkeen aletaan keskittymään uusiin haasteisiin dronepuolella kommentoi hymyssä suin Building Care sarjan voittaja Jarkko Hölttä.
 
Espoon kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Building Care -tehtävässä kartoitettiin rakennusten kunnossapitotarvetta droonien avulla. Tiimien tehtävänä oli tutkia Tapiolan koulun ja lukion rakennuksen katto ja toimittaa loppuraportti, jossa on eriteltynä kohteet, jotka tarvitsevat huoltoa tai tarkempaa tutkimista. Kilpailijat esittivät monipuolisia ratkaisuja kattojen kuntoarviointiin. Kustannustehokkaimmissa ratkaisuissa arvioinnin suoritti yksittäinen mittaaja joka löysi kaikki keskeiset ongelmakohdat nopeasti lennon jälkeen. Vauhdikkain ratkaisu välitti mittaustietoja dronesta reaaliajassa autoon rakennettuun komentokeskukseen ja maastossa tähystäjä seurasi droonia mini-segwaystä käsiin.
Tiimejä oli saapunut ympäri Suomen, niin Oulusta kuin Pudasjärveltä asti. Voittajaksi valittiin tiimi HOLTANsähkö.
Maanmittauslaitoksen mukaan voittajatiimi teki analyysin tehokkaasti, kuvien ja videoiden laatu oli erinomainen ja se löysi kaikki tärkeimmät korjausta tai lisätarkastusta vaativat virheet katolta. Lisäksi voittaja käytti turvallisuutta parantavia ropelisuojia (Maanmittauslaitos 2019.)

 

Kilpailun muut osa-alueet:

Poliisin ja pelastustoimen Emergency Response -kisassa välitettiin droneilla tietoa liikenneonnettomuuksissa viranomaisille.

Ilmatieteen laitoksen Fly High and Back -haasteessa operoitiin droneilla turvallisesti mahdollisimman korkealla ja pitkään keräten samalla tietoa ilmakehästä

Luonnonvarakeskuksen, Maanmittauslaitoksen ja Maaseutuverkoston Count the Grass -haasteessa piti arvioida muutaman hehtaarin peltolohkolta nurmen kokonaisbiomassa ja tuotettiin kartta, joka kuvaa biomassan määrän vaihtelua.

Luonnonvarakeskuksen ja Maanmittauslaitoksen Flowering Forest -haasteessa selvitettiin puolestaan kuusen kukkien esiintyvyyttä ja puiden kuntoa annetusta datasta.

Helsingin kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Hazardous Waste Problem -haasteessa etsittiin ja tunnistettiin Harakan saaren rannalle ajautuneet jätekanisterit, havaittiin vuodot sekä otettiin näytteitä.

 

Lisätietoja Holtansähkö Oy:n dronetoiminnasta:

Toimitusjohtaja Jarkko Hölttä, +358451713687, jarkko.holtta@holtansahko.fi

 

Lähteet:

https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/tiedotteet/2019/ensimmaiset-drone-olympialaiset-suomessa-vauhdittavat-globaalia-kasvualaa/ Luettu 7.9.2019.

https://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/-/journal_content/56/30106/1122669534 Luettu 7.9.2019.

https://ultrahack.org/droneolympics2019 Luettu 7.9.2019.

https://www.uusiteknologia.fi/2019/09/05/drone-tournament-2019-pienkopterit-kisasivat-koko-viikon-tassa-voittajat/ Luettu 7.9.2019.

https://helsinkikanava.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/ensimmaiset-drone-olympialaiset-suomessa-vauhdittavat-globaalia-kasvualaa Luettu 7.9.2019.

https://www.maanmittauslaitos.fi/ajankohtaista/droonikilpailussa-ratkottiin-viljelyn-ympariston-ja-kiinteistohuollon-haasteita Luettu 7.9.2019.

https://www.dronetournament.org Luettu 7.9.2019.

13.01.2023Referenssit
09.03.2021Etsimme uusia yhteistyökumppaneita alihankintaan.
07.09.2019Droneolympialaisten voitto Holtansähkö Oy:lle.
27.06.2017Epson Moverio BT-300 ja Mavic Pro kokemuksia
17.05.2017Ensipuraisu DJI Mavic Pro
17.05.2017Tulossa Epson BT-300 testi Mavic Pro kopterin kanssa
03.12.2013Kohteita, joissa olemme olleet mukana aiemmassa työelämässä.
11.11.2013Holtansähkö Oy aloittaa toiminnan